START no. 2

10.05.2010 12:24

Je to zajímavá sezóna. Ačkoliv první závody ČP už byly v dubnu v Maďarsku, na území ČR se závodilo až o právě uplynulém víkendu a to hned na MČR na dlouhé trati. Akorát že se to konalo v Blansku, což je, jak tady v Práglu říkáme, Balkán. A protože další kolo ČP se jede pro změnu v Polsku, budeme si muset na první závody v Čechách ještě počkat. Anebo si vystačit s pražskou MTBO Ligou, jejíž druhé kolo se jelo v Říčanech (a tentokrát jsem si už vítězství nenechal ujít:-) a třetí bude již tuto středu na Zbraslavi.

Ale zpět k tomu podstatnému, a to je: kdy to začne!? Závody v Blansku = jistota že bude pršet, bylo pouze otázkou kdy? Jestli celý den, nebo jako obvykle v půlce závodu, aby to ty startující na konci neměli moc jednoduchý. A jak už asi tušíte pršet začalo a to cca v čase 300, což už sice byla většina závodníků v cíli a naštěstí jsem to o chlup stihnul i já, ale něktřetí to schytali docela slušně. Nejhůř dopadl asi Tomíno, kterého to chylo v půce závodu a výrazně to zpomalilo ve zbytku.

Samotný závod se jel v prostoru loňského MČR v OB na klasice a zároveň ČP MTBO 2003. Kopcovatý les se slušnou sítí dobrých i horších cest byl sice zajímavý, ale na dlouhou trať přeci jen trochu malý. I když jsme mapu prokřižovali křížem krážem a terén byl hodně podmáčený a bahnitý, přesto se vítězné časy pohybovali hodně nízko. Při "suché" variantě, se kterou asi ani pořadatelé nejspíš nepočítali, by se tak jednalo spíše o nepatrně delší long. A navíc nedělní middle tak už opravdu ničím nemohl překvapit (snad jen počtem kontrol na prvních 2km).

Pochvalu naopak zasluhuje stavba tratí. Spousta dlouhých postupů nabídla skutečně zajímavé volby. Průjezd shromaždištěm a 2 rádia z lesa zase mohli zaujmout diváky třeba z řad lodních modelářů, kteří měli na přehradě Pálava v centru závodů své dostaveníčko.

Loňské tituly z DT (také dost krátké, a protože se letos jela DT naposledy jako MČR, tak je otázka, zda se ještě nějakého skutečného Ultra Longu dočkáme) obhajovali Pari a Martina a to s 50% úspěšností. Pari v konkurenci rakouské a polské repre obhájil před rakouskou nadějí Kevinem Haselsbergerem a třetím Jardou Ryglem. Já jsem po vyrovnaném výkonu s několika chybkama na volbách i na "dohledávkách" sice neobhájil loňské stříbro, ale i tak celkově 6. a z Čechů 4. místo považuji za slušný výsledek. V dámách vyhrála René před Polkou Kaminskou a Rakušankou Zinkl. Martina buhužel hodně pokazila úvod, po kterém ztrácela už přes 6 minut. Pak sice zabrala, v cíli ztrátu snížila na 3 minuty, ale stačilo to jen na 5 místo, i když jako druhá Češka.

Nedělní middle se skládal ze dvou částí. První byla velice hustě namotaná na hřbítku v západní části mapy, poté následoval jedinný postup s volbou přes hluboké údolí a zbytek už jen obkroužil mapu prostorem, který jsme měli velmi dobře najetý ze soboty, takže čistě jen fyzický výkon. A na závěr sjezd sjezdovky a cíl. Dobrou jarní formu potvrdil vítězstvím Jaryn a rozjezdila se i René, která si z Blanska přivezla dabl. Mapově to bylo velmi jednoduché a v cíli velmi vyrovnané, takže se každá chybka trestala. Já vyrobil dvě: právě na postupu přes údolí a na sjezdu ke sběrce jsem minul jednu odbočku, což mě v součtu stálo cca 70-90 sekund a 3-4 místa, tj konečné 8. místo. Martina naopak záhájila výborně, jela na bednu, pak si ale při pádu narazila koleno a v závěru se propadla na 6.místo.

Na stránkách závodu pak naleznete kompletní výsledky, fotogalerie...

 

SPONZOŘI:

Autopilot - mapníky . mapboards

koloshop.cz

Anketa

Kdo jako první získá zlato na MS či ME a zahrajou mu hymnu?

KLádin (500)
21%

Martina (381)
16%

Chláďa (410)
17%

štafeta chlapů (388)
16%

někdo jiný (375)
15%

nikdy se to nepovede (379)
16%

Celkový počet hlasů: 2433