GRAND PRIX POLSKI, PUCHAR CZECH

24.05.2010 22:18

O víkendu proběhlo další kolo ČP, tentokrát kousek za Náchodem v Centru Polskiego Biathlonu nad lázeňským městečkem Duszniki Zdrój. Ačkoliv nad střelnicí byl také skokanský můstek, my jsme přijeli věnovat jinému zimnímu sportu: Klouzání po blátě s kolem a mapou.

V pátek byl na programu takový prolog na rozjetí se: sprint v okolí biatlonového areálu. Konkurence nebyla až taková, takže důležitější nežli vítězství moje i Martiny bylo zjištění, že zdejší mapaři neodvedli dílo, na které jsme zvyklí třeba v Čechách (většinou). Jednoduše řečeno, bude to KAPR! a nejen proto, že podle očekávání bylo v lese hodně mokro a na cestách spoustu blátíčka.

Sobotní long nebyl až tak dlouhý do délky, jako do náročnosti. Už cesta na start 3000m/200m.př. budila respekt. Bohužel ne dostatečný pro všechny. To že startovní čas 75 není ve 12:25, ale už ve 12:15 jsem si uvědomil až na startu, což znamenalo 8,5 minuty sekeru hned na začátku závodu, který byl spíše bahenní lázní a kvůli dost zběsilé klasifikaci cest i velkou loterií. Některé tratě včetně D21E měli navíc špatně postavenou kontrolu, takže dojmy vetšiny navrátivších se bajkerů připomínající spíše sněhuláky z bahna byli poměrně negativní. Ani několik zajímavých postupů i díky možnosti jezdit mimo cesty výsledný dojem příliš nezachránilo.

Do nedělního middlu, který byl pro reprezentanty nominační na MS, tak nikdo nevstupoval s přehnaným očekáváním. Start u skokanského můstku, začátek trati v prostoru kolem střelnice známém již z pátku i soboty, pak sešup do areálu lázní, okruh na protějším hřbetu a závěrečný výšlap z údolí do cíle. Toť koncepce prakticky všech kategorií. A nutno říci, že postavené to bylo moc hezky, middlovatě, bohužel několik špatně zmapovaných míst opět trochu pokazilo výsledný dojem a co hůře částečně i výsledky.

A jak to dopadlo? V ženách oba dny vyhrála domácí Anna Kaminska. V sobotu před Maruškou Hrdinovou a Martinou, v neděli před druhou Martinou, která si tak zajistila nominaci na MS a třetí René Paulíčkovou. V chlapech využil neúčasti hned tří reprošů (Chláďa, Tomíno a Pari) Lauič, který po zaváhání na první kontrole jel už bezchybně a hlavně rychle. Ostaní se chyb nevyvarovali, takže druhý Jarda Rygl ztratil skoro 9 min a třetí Mak další 3 min. V neděli to bylo vyrovnanější a o vítězství se přetahovala čtveřice: Mára Pospíšek, Duk, Lauič a já. Dlouho vedoucí Mára v jednom problematickém místě v závěru chyboval a propadl se až na 4 místo. Radovat se tak mohl, možná trochu překvapivě ale zaslouženě Franta Duk Bogar. Já si dofinišoval pro pěkné druhé místo kousek před Lauičem. Konečně jsem se tedy letos vmáčknul na bednu, a to i díky RaMachovi, který mě před startem vybavil super novou verzí jeho mapníku PilotOne.

Kompletní výsledky včetně tratí na stránkách závodů.

Fotogalerie od Maka a Švarcbachů z nedělního dojezdu a vyhlášení
 

Další víkend budou pokračovat boje do ČP a nominace na MS, a to hned na MČR na Klasice a tentokrát už konečně v Čechách v Seleticích

SPONZOŘI:

Autopilot - mapníky . mapboards

koloshop.cz

Anketa

Kdo jako první získá zlato na MS či ME a zahrajou mu hymnu?

KLádin (500)
21%

Martina (381)
16%

Chláďa (410)
17%

štafeta chlapů (388)
16%

někdo jiný (375)
15%

nikdy se to nepovede (379)
16%

Celkový počet hlasů: 2433